De invloed van gedachten: Tuintje in je hoofd

Bijgewerkt: 3 dec 2020

Welke invloed hebben jouw gedachten? Sta jij weleens stil bij de invloed van gedachten? Je hebt vast weleens meegemaakt dat je overtuigd was dat je iets zeker kon doen. Die opdracht of die taak ging je dan ook gemakkelijk(er) af. Maar je hebt ook vast weleens gemerkt dat je niet zeker van jezelf was en je ging twijfelen. Die opdracht of taak verliep dan waarschijnlijk iets hakkeliger.


Of stel je voor; normaal gesproken ga je met vertrouwen op een stoel zitten. Je weet namelijk dat een stoel gemaakt is om op te zitten. Je gaat niet twijfelen of de poten wel goed gelijmd zijn en of de stoel wel stevig genoeg is. Stel je dan eens voor dat iemand jou net heeft gewaarschuwd voor een stoel die laatst gerepareerd is nadat een poot was afgebroken. Dat wetende ga jij anders met die stoel om en test je waarschijnlijk even uit hoe stabiel die stoel is.


Zie je in deze kleine voorbeelden hoe leidend gedachten kunnen zijn?


De Amerikaanse Neuropsychologe Dr. Caroline Leaf spreekt over de invloed van gedachten. Daarbij gaat zij nog verder en vertelt ze dat gedachten van invloed zijn op je hersenen. Ze vergelijkt positieve gedachten met een levende boom en negatieve gedachten als een dorre boom. Negatieve gedachten zijn als verdorring en positieve en helpende gedachten laten jou tot leven komen.


De volgende creatieve opdracht gaat over de invloed van gedachten. Alle negatieve gedachten vergelijken we met de tuin in herfst, winter of woestijn gebied. Alle positieve gedachten gaan wij vergelijken met een bloeiende tuin in de lente of zomer. En hoe voed je nou de positieve gedachten? Als je ze zomaar laat groeien dan kunnen zelfs de zomer en lentebloemen tot een oerwoud uitbloeien. Hoe houd je het dan bij? Juist ja je hebt de gieter, snoeischaar, hark, goede grond, bijen, vlinders, lieveheersbeestjes etc. nodig.


Disclaimer: deze opdracht is enkel ter illustratie hoe positieve en negatieve gedachten werken.


De Opdracht

Tuintje in je hoofd


Tuintje in mijn hoofd
.zip
Download ZIP • 337KB

Benodigdheden:

- Download het ZIP bestand; 3 documenten uitprinten

- Knutselspullen; kies bijvoorbeeld uit stift, verf, potlood of collage


Tijdsduur:

30 tot 60 minuten


  • 1. Het uitbeelden van de positieve gedachten

Download het zip-bestand. Print het eerste blad uit. Op dit blad beeld je positieve of helpende gedachten uit. Denk bijvoorbeeld aan de lente of zomermaanden of het regenwoud.

Voorbeeld uitgewerkte opdracht:
  • 2. Het uitbeelden van de negatieve gedachten

Print het tweede blad. Op dit blad zie je een figuur afgebeeld. Het is de bedoeling dat je op dit blad negatieve gedachten verbeeld. Denk bijvoorbeeld aan de herfst of winter of aan een woestijn.

Voorbeeld uitgewerkte opdracht:  • 3. Het verzorgen van je tuintje

Print hier het laatste blad uit. Het gietertje staat symbool voor hoe jij je tuintje - je gedachten kan bijhouden. Als je je tuintje bijhoudt heb je natuurlijk veel meer nodig dan alleen water. Je hebt grond nodig, een tuinschaar, soms heb je ook de bijen nodig of de vlinders.

Op dit blad schrijf je gewoonweg op wat jij nodig hebt. Bijvoorbeeld hardlopen, gezond eten, een gesprek met een vriendin, agenda bijhouden etc. etc.

Voorbeeld uitgewerkte opdracht:

" Man's mind may be likened to a garden, which may be intelligently cultivated or allowed to run wild - James Allen


Hoe heb jij de opdracht ervaren? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

9 keer bekeken0 reacties