Vertrouwen, the glue of life - Leeuwen schilderij

Bijgewerkt: apr 27

Elk schilderij die ik schilder vertelt een verhaal. Een verhaal van moed, kracht, vertrouwen of familie. Dit keer is het schilderij gebaseerd op Vertrouwen. Vertrouwen, ook wel bekend als 'the glue of life'.


In de psychologie wordt vertrouwen gezien als een belangrijke sleutel ofwel - het fundament - voor het sociale leven. Een begrip die door de psychoanalyticus Erik Erickson is opgenomen in zijn wereldberoemde theorie over psychosociale ontwikkeling, de 8 ontwikkelingsfasen. Vertrouwen is volgens deze theorie de basis voor de psychosociale ontwikkeling.


Trust is the glue of life. It's the most essential ingredient in effective communication. It's the foundational principle that holds all relationships.” - Steven Covey

Vertrouwen is een basis die gelegd wordt in de kindertijd en die als een rode draad door onze levens heen loopt. Ericksons theorie verondersteld dat de basis van vertrouwen wordt ontwikkeld tot we ongeveer 1,5 jaar zijn. In deze levensperiode zijn we namelijk afhankelijk van onze ouders of verzorgers. Zij zien om naar onze behoeftes van liefde en zorg.


Vertrouwen is nodig iedere dag weer. In kleine of grote mate. Als ik de weg vraag moet ik vertrouwen dat de ander de juiste weg aangeeft. Als ik om advies vraag moet ik de ander vertrouwen dat zij dit zullen doen op basis van hen expertise. We moeten bereid zijn om onszelf open te stellen en vertrouwen dat de ander het goede met ons voor heeft.


Vertrouwen is niet enkel het kunnen vertrouwen op anderen maar ook het vertrouwen geven aan anderen. Het heeft als het ware twee kanten van dezelfde munt. Het kunnen vertrouwen op anderen en het vertrouwen geven aan anderen legt een fundament in al onze relaties, of het nu zakelijk is of thuis. Juist - door te vertrouwen en vertrouwen te geven - kunnen wij ontvangen! Door te vertrouwen ontvangen wij affectie, een gevoel van veiligheid, connectie en nog zó veel meer!


“It is a greater compliment to be trusted than to be loved” - George MacDonald


Op vertrouwen kan je bouwen.Wil jij ook dat jouw schilderijen gaan spreken. Spreken over datgene wat jij waardevol, mooi of betekenisvol vindt? Neem dan gerust contact op, ik help je graag verder!

54 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven