Wat is mijn passie?

Ga doen wat je leuk vindt! Ontdek je passie! De laatste tijd zijn dit veel voorkomende uitspraken. We horen ze overal. Maar, wat nou als je het niet weet? Je ziet anderen in je omgeving wel hun passie of talent ontwikkelen. Bij jou lukt dat op de een of andere manier niet. Diep van binnen wil jij dit wel heel graag en wil jij ook je passie of talenten ontdekken en gaan gebruiken.

Om hier verder op in te gaan moeten we eigenlijk beginnen met ons af te vragen wat passie, talenten en competenties zijn. Wat is passie nu eigenlijk? Wat zijn mijn talenten? Wat zijn mijn competenties? En wat is het verschil tussen passie, talent en competentie.


Passie

Het woord komt oorspronkelijk uit het Grieks en dat betekent lijden. Het zit sterk gekoppeld aan een goed gevoel wat je hebt voor een persoon of een situatie. Passie is een sterke emotie, een aantrekkelijk enthousiasme of een verlangen naar iets. Ook is er bij passie een gevoel van liefde in het spel. In sterke mate kan het ook levenslust in je opwekken. Op zich zijn dat natuurlijk allemaal positieve eigenschappen. Maar in de Griekse oudheid waren ze ook al bewust van de schaduwzijde die passie heeft. Passie kan je ook meesleuren in je leven waardoor je het overzicht en de controle verliest. Passie daagt je ook uit om je grenzen te verleggen, heilige huisjes omver te werpen en steeds de wereld om je heen opnieuw te creëren. Daarvoor is het nodig om anders te zijn dan de rest. Alle grote ontdekkingsreizigers en uitvinders bezitten een grote mate van passie.


Talenten

Talenten nu

Talenten worden hedendaags beschreven als eigenschappen waarin je opvallend beter bent dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan behulpzaamheid, analytisch, welbespraakt, resultaatgericht, etc. Hedendaags wordt er gezegd om jouw talenten te herkennen zodat je ontdekt wat je valkuilen, je uitdagingen en allergieën zijn. Je gaat dan als het ware optimaal gebruik maken van je talenten!

Het moment dat jij ontstond zijn er kwaliteiten in jou gelegd. Je hebt je eigen unieke vingerafdruk van talenten. Deze talenten kan je niet leasen, huren of lenen van iemand anders. Je moet ze zelf gaan ontdekken en ontwikkelen. Alleen dan kunnen je talenten tot bloei komen en vermenigvuldigd worden.


Oorspong van talenten

Oorspronkelijk was talent de naam van een gewichtseenheid. Via het Latijn is dit Griekse woord in de verschillende bijbelvertalingen in de volkstaal terecht gekomen, en wel in de letterlijke betekenis als 'bepaald gewicht aan geld'.

Rond het jaar 0 was een talent de grootste geldeenheid die er maar was. 1 talent was 6000 denariën (muntstukken) waard. Één denarie was toentertijd het dagloon van een arbeider. Als er 5, 2 of 1 talent werd weggegeven, wordt er respectievelijk 30.000, 12.000 en 6.000 daglonen gegeven.

Het begrip talent is al eeuwenoud. Wat het bijzonder maakt is dat dit verhaal is afgeleid van het bijbelboek Matteüs 25: 14-30. Aan drie dienaren werden talenten gegeven.

- Één dienaar kreeg 5 talenten (lees 30.000 daglonen). Deze dienaar hoefde met dit geld zijn hele leven niet meer te gaan werken. Deze dienaar kwam later terug bij zijn meester en had zijn talenten verdubbeld naar 10 talenten (wel 60.000 daglonen).

- Een andere dienaar kreeg 2 talenten. Deze dienaar kwam terug en had ook zijn talenten verdubbeld naar 4 talenten.

- De andere dienaar kreeg 1 talent. Deze dienaar dacht bij zichzelf, ik stop deze talent maar in de grond (of op de bank). Hij kwam terug naar zijn meester met alleen de 1 talent die hij had gekregen. Hoe zou de meester hierop hebben gereageerd?


Je ziet dat talenten afstammen van een heel oud verleden waar een bepaald gewicht aan geld is toegeschreven. Met talenten kun je het ook zo bekijken. Je talenten hebben waarde. Je talenten zijn letterlijk kostbaar. Je talenten zijn van onschatbare waarden. Wat we van bovenstaand voorbeeld kunnen leren is dat je de waarde van je talenten ook kunt laten vermeerderen!Competenties/vaardigheden

Er ontstaat vaak een verwarring tussen talenten en competenties en vaardigheden.

Competenties zijn het geheel aan kennis, vaardigheden, persoonlijke eigenschappen en kenmerken waarover iemand moet beschikken om een functie goed uit te kunnen voeren.

Het verschil tussen talent en een competentie is als volgt. Een competentie is aan te leren. Iedereen kan bijvoorbeeld leren hoe je een feest moet organiseren. Ook als je geen organisatietalent bent, kun je met de juiste begeleiding en lessen een goed feest neerzetten. Jouw organisatietalent bepaalt echter of het een feest wordt waarbij iedereen een leuke avond heeft of dat het een feest wordt waarover nog jaren wordt nagesproken.

Je ziet dat je bij een competentie je vaardigheid inzet. Bij vaardigheid denk je bijvoorbeeld aan: schilderen, tekenen, houtbewerken, schrijven, etc. Het zijn vaardigheden die jij eigen kunt maken.


Wat is dan nu volgens jou het verschil tussen competenties en talenten?

Wij zoeken naar passie, competenties en vaardigheden om geluk te vinden. Of een antwoord te kunnen vinden op wie wij zijn en wat ons uniek maakt.

Voor het zoeken naar wat jou JOU maakt, is Moed, Openheid en Doorzettingsvermogen nodig. Vooral als wij niet weten wat onze passie, talenten of competenties zijn. We hebben er misschien niet zo veel tijd in geïnvesteerd omdat school, werk, familie, vrienden of andere bezigheden meer op de voorgrond stonden.

Nu is de tijd voor jou aangebroken om je talenten en competenties te ontdekken!


Tips om jouw talenten en competenties te ONTDEKKEN:

Schrijf je antwoorden op!

 • Vraag aan bekenden waar jij vroeger goed in was / of nu goed in bent.

 • Wat vond jij vroeger leuk?

 • Wie inspireert jou?

 • Wat vind je mooi in anderen?

 • Wat had je altijd al een keer willen proberen?

 • Wat vind je mooi om te zien?

 • Fantaseer of droom! Wat zie je jezelf doen?


Tips om jouw talenten en competenties te ACTIVEREN:

Kies er een en begin

 • Begin / Just Do It


Ik zoek niet naar passie, want passie volgt mij! Passie volgt als ik talenten en competenties ontwikkel

Zoals je merkt is de activatie fase kort - krachtig. JUST DO IT. Inderdaad zo simpel is het. Waarom is de activatie fase zo moeilijk? Waarom begin ik dan niet direct als het zo simpel is. Dit kan komen door één van de zo - vaak - voorkomende blokkades. Véél mensen herkennen zich hierin, je bent niet de enige.


Zo - vaak - voorkomende blokkades:

 • Vind ik het wel echt leuk?

 • Ben ik hier wel goed in?

 • Kan ik dit wel?

 • Het kost te veel tijd.

 • Je bereikt er niks mee.

 • Daar kan je tóch geen geld mee verdienen.

 • Ik heb geen tijd.

 • Wat zouden anderen van mij denken als ik dit doe of tijd aan mijzelf spendeer.

 • Ik ben egoistisch als ik tijd investeer.

 • Na een paar keer ben ik erachter gekomen dat ik het niet leuk vind, ik kan beter maar niks anders proberen.

 • Zie je wel het resultaat is beroerd.

 • Ik ben er toch niet goed in!


Herken jij jezelf hierin? Wat wil je, de blokkades lijdend te laten zijn óf de poging wagen? Zet je moed, openheid en doorzettingsvermogen maar in! Het wordt een onvergetelijke achtbaan; met hoogtes, dalen, snelheid en over de kop gaan.


Want: als je valt - sta je weer op.


En vergeet niet voordat Mozart zo goed was heeft hij urenlang achter de piano gezeten.

65 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven