''Creativiteit en het brein!''

Bijgewerkt op: 5 mei 2020

Waarom is creatieve expressie nu zo goed voor jou en voor mij? Wat doet het met ons? En wat is de meerwaarde van creativiteit?


In de afgelopen jaren is er meer bekendheid gegeven over het nut van creatieve expressie. Zo ben ik ontzettend dankbaar dat een van de bekendste Nederlandse Neuropsychologen prof. dr. Erik Scherder hier aandacht aan besteedt. Hij legt in een korte video op een heldere en enthousiaste manier uit waarom creativiteit nu zo goed is voor ons brein. Ben jij benieuwd naar wat hij als neuropsycholoog hierover te zeggen heeft? Bekijk dan snel het onderstaande filmpje!Herken je het ook dat creativiteit sneller aan de kant wordt geschoven door andere praktische taken? Toch nog maar in dat uurtje de was doen of dat klusje afmaken. Of zie jij zelf of anderen het nut van creativiteit niet in? Het kost te veel tijd en het levert niets op! Dit kunnen argumenten zijn om met creativiteit te stoppen. Hoewel ik dit zelf jarenlang dacht ben ik hier toch anders over gaan denken.


Er zijn tal van redenen waarom creativiteit goed is voor ons. Er is bijvoorbeeld bekend dat creativiteit kan helpen in het reduceren van stress en angst of helpen in het verhogen van je zelfbeeld. In deze blog gaan wij voornamelijk kijken wat er gebeurt in ons brein. Wat gebeurt er nu in ons brein als wij creatief aan de slag gaan en waarom is dit nou goed voor ons volgens de neuropsychologie?


Creativiteit?

Laat ik eerst duidelijk zijn wat ik onder creativiteit versta. Met creativiteit bedoel ik alles wat creatief is, denk aan schilderen, tekenen, schrijven, zingen, acteren, dansen, the sky is the limit. Bij het creatief bezig zijn begin je vaak aan iets nieuws, moet je er over nadenken, ben je er even mee bezig en weet je niet als je er aan begint hoe het er uit komt te zien. Wanneer jij niet precies weet hoe iets er uit komt te zien, is het iets nieuws en moet je creatief worden. Dit is ontzettend goed voor ons brein. Ons brein werkt namelijk ontzettend goed wanneer het wordt uitgedaagd. Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf wat je doet en welke gebieden er actief worden. Aan de hand van twee voorbeelden gaan wij kijken wat er nu in je brein gebeurt.


Kijken naar kunst

Stel je voor je loopt over straat en ziet in een etalage een schilderij. Je kijkt naar het schilderij en vindt het wel een mooi schilderij. Alleen al in dit alledaagse voorbeeld gebeurt er van alles in je brein. Onder andere wordt de hersenstam actief. De hersenstam reageert goed wanneer jij geprikkeld 'aroused' wordt. Ook ervaar je een beleving, je vindt het schilderij bijvoorbeeld mooi. Als je positieve of negatieve emoties ervaart worden in het brein gebieden die betrokken zijn bij de emotionele beleving geactiveerd. Een van die betrokken gebieden is de amygdala. De amygdala is beroemd om het verwerken van positieve en negatieve emoties. Alles wat wij meemaken en die ons verdriet doen slaan wij onder andere op door middel van de amygdala. Onthoud de amygdala nog even goed, deze komt nog terug!Maken van kunst

Laten we een stapje verder gaan. Stel dat je zelf aan een schilderij bent begonnen. Je hebt alle materialen en bent al van start gegaan. Toch heb je momenten dat je niet weet hoe je verder moet gaan. Je kan je voorstellen dat bij het zelf schilderen er van alles in je brein gebeurt. Onder andere wordt de pariëtale lob éxtra actief. Deze lob is namelijk betrokken bij ruimtelijke informatieverwerking. De informatie die in de pariëtale lob binnenkomt wordt weer doorgesluisd naar de frontale lob. Wat nu het bijzondere is, is dat de pariëtale lob een erg goede verbinding heeft met de frontale lob. Doordat de pariëtale lob extra actief is krijgt de frontale lob een rijke hoeveelheid aan informatie. De frontale lob reageert heel goed als het nieuw is en dingen moet oplossen. Ook heeft de frontale lob een controlerende en regulerende werking op de amygdala (emotieverwerking) heeft. Hierdoor kan het zijn dat je door creativiteit meer grip ervaart op je emoties.


Al met al zien we dat door creatief bezig te zijn je brein actief wordt! Dat is nu goed nieuws, dat is wat wij willen. Prikkel je hersenen gerust door het oppakken van creativiteit. Jij bepaalt zelf of dat nu schilderen, zingen, dansen, dichten of acteren is!Bent u ook zo enthousiast over creativiteit? Neem dan gerust contact op!
70 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven